Organizirano stanovanje

Program organiziranog stanovanja – Život u lokalnoj zajednici

Programom Život u lokalnoj zajednici uvode se novi oblici skrbi o psihički bolesnim odraslim osobama na području Zadarske županije. Programom se unapređuje kvaliteta života, koriste preostale sposobnosti, usvajaju nova znanja i vještine kroz obrazovne i  funkcionalne utjecaje rada s psihički bolesnim odraslim osobama srednje životne dobi koji su smješteni u ustanove, s ciljem osposobljavanja za samostalan život i uključivanje u život lokalne zajednice.

Opći ciljevi.

  1. Uvođenje inovacija, novih oblika skrbi na području Zadarske županije
  2. Pokrenuti postupke deinstitucionalizacije ustanova socijalne skrbi na području Zadarske županije

Specifični ciljevi:

  • Poboljšati kvalitetu života psihički bolesnih odraslih osoba,
  • Uključiti korisnike u život lokalne zajednice,
  • Doprinijeti destigmatizaciji psihički bolesnih odraslih osoba,
  • Poboljšati uključenost lokalne i regionalne samouprave u skrb za psihički bolesne odrasle osobe.

U projekt je uključeno 7 korisnika mlađe i srednje životne dobi koji su sada smješteni u jedinici za samostalno stanovanje  u Domu za odrasle osobe Zemunik. Naime, ustanova je uspjela iz predpristupnih fondova EU-EIB II u suradnji s općinom Zemunik, rekonstruirati i dograditi ratom razorenu građevinu, te ju opremiti, uglavnom donacijama i vlastitim izvorima. Objekt se nalazi u krugu ustanove kao samostojeća građevina. Klijenti se educiraju i osposobljavaju za povratak u lokalnu zajednicu. U samostalnom stanovanju u krugu ustanove korisnici provode najdulje dvije godine.

U drugoj fazi klijenti se izmještaju u stambene prostore u lokalnoj zajednici. Program” Život u lokalnoj zajednici” sufinancira Zadarska županija. Tijekom 2011.god. bi se 4  korisnika iz institucije vratili životu u lokalnoj zajednici uz potporu stručnih radnika, sukladno svojim preostalim sposobnostima.

 

Dom na Facebook-u:
Zadnje Novosti
Kategorije Novosti
Arhiva Novosti