Programi rada

Usluge radne terapije zasnivaju se na individualnim željama klijenata u sudjelovanju u nekom od organiziranih oblika radne terapije i organiziranog provođenja slobodnog vremena. Klijentima se nude slijedeće radionice:

– izrada ručnih radova: vezenje pletenje i izrada ručnih radova od prirodne vune

– izrađivanje ukrasnih predmeta

– kulinarska radionica

-hortiterapija: uređenje cvijećnjaka, rad u voćnjaku i rad s povrtnim kulturama

Maslinska radionica

Maslinska radionica osmišljena je kao rad korisnika na poslovima  u krugu Doma a uključuju brigu o 150 stabala maslina.  U rad grupe uključeni su  korisnici  koji pokazuju interes i brigu za održanjem ovog plemenitog stabla. U grupu su uključeni stariji korisnici koji su u svojim domaćinstvima i poljoprivrednim gospodarstvima proizvodili maslinovo ulje, kao i oni korisnici koji imaju očuvane radne fizičke sposobnosti.

Sadržaji rada:upoznavanje sa poslovima u maslinarstvu, okopavanje,rezanje, gnojenje, prskanje i branje plodova.

Svrha i ciljevi rada:

-stjecanje novih znanja i vještina, osposobljavanje korisnika za rad oko maslina.

Cvjetna radionica

Rad Cvjetne radionice osmišljen je kao rad na uređenju vrta, sudjelovanje u  osmišljavanju i uređivanju te održavanju cvjetnih površina. Svake godine s klijentima se planira sijanje i uzgoj sezonskog cvijeća te rad na uređenju vrta ustanove.

Sadržaji rada: idejno planiranje uređenja vrta, sijanje i uzgoj sadnica sezonskog cvijeća i lavande, sadnja cvijeća, okopavanje vrta, čišćenje vrta od korova, uređenje (šišanje) grmolikih biljaka.

Svrha i ciljevi rada:

– razvoj potreba za čuvanjem i oplemenjivanjem te unaprjeđenjem neposredne okoline,

-stjecanje osnovnih znanja o sijanju, sadnji i održavanju cvijeća i zelenih površina,

-razvoj interesa za estetsko oblikovanje okoline,

Radionica za obradu vune

Radionica se provodi na način da uzgajivači ovaca u ljetnim mjesecima kada ošišaju ovce ustanovi doniraju nekoliko desetina kilograma ovčje vune. Klijenti ustanove, koji imaju ranije stečena znanja o obradi vune, vunu operu, osuše, očiste, razvuku, „gargašaju“ opredu, te pletu „nazupke“ i bičve s tradicionalnim uzorkom Ravnih Kotara „četverokukom“.

Proizvedeni uzorci prodaju se uglavnom na ekološkim sajmovima.

Aromaterapija

Radionica Arometerapije odnosi se na rad grupe korisnica na poslovima vezanima uz lavandu i izradu proizvoda od lavande. U radionicu su uključene korisnice koje pokazuju interes za takvom vrstom aktivnosti te izrađuju najvećim dijelom ukrasne šeširiće različito dizajnirane. Šeširići od lavande su uz maslinovo ulje jedan od zaštitnih proizvoda Doma. Korisnice u radnoj terapiji izrađuju i vrećice i štapiće od lavande.

Organizacija branja i sušenja lavande radna je akcija većeg broja korisnika i djelatnika Doma, nakon čega destilacijom proizvodimo i  eterično ulje lavande.

Dom na Facebook-u:
Zadnje Novosti
Kategorije Novosti
Arhiva Novosti